20. joulukuuta 2011
Äidin lihapasteijat
Tänään oli se päivä vuodesta, kun äidin kanssa tehtiin joulupasteijoita koko suvulle. Olemme leiponeet pasteijat yhdessä ihan siitä asti, kun olin pikkutyttö. Eikä äiti luovu perinteestä vieläkään, vaikka minä jo luistaisin hommasta... Mutta kivaa oli!
Lihapasteijat rahkavoitaikinasta
(Annoksesta tulee noin 140-150 pasteijaa, joten kannattaa pienentää ohje omaan tarpeeseen)
1 kg voita tai margariinia
1 kg rahkaa
1 kg vehnäjauhoja
täyte:
2 2/3 dl riisiä
1 l vettä
800 g jauhelihaa
4 keitettyä munaa
3 sipulia
suolaa, maustepippuria, valkopippuria, mustapippuria, jauhelihamaustetta...
Sekoita taikinan aineet keskenään ja anna rauhoittua viileässä mieluiten yön yli.
Keitä riisi kypsäksi. Keitä myös kananmunat ja pilko. Paista jauheliha ja kuullota sipulit. Sekoita keskenään ja mausta hyvin, sillä taikina "imee"paljon täytteen makua.
Kauli rahkavoitaikina noin 4 mm levyksi. Ota pyöreällä muotilla pasteijapohjia. Lisää jokaiseen pohjaan noin ruokalusikallinen täytettä. Kastele vedellä puolet pyörylän reunasta ja nipistä tiukasti yhteen. Voitele pasteijat munalla ja pistele.
Paista 225 asteessa noin 14 minuuttia kullanruskeiksi.
26. lokakuuta 2011
Sienileipä - back to basics
Suppilovahveroita putkahtelee sieltä ja täältä. Ne päätyvät munakkaisiin, jauhelihapihveihin, pastaan ja pakkaseen. Tänään päätin palata reilusti juurille ja nautin sienistä paahdetun vaalean leivän päällä.
Yksinkertaiset sienileivät
vaaleaa leipää
suppilovahveroita tai kantarelleja
pienehkö sipuli (käytin punaista)
voita
suolaa
pippuria
Puhdista sienet ja leikkaa reiluiksi paloiksi. Kuullota pannulla ensin sipuli ja nosta ne sitten sivuun. Paista sienipaloja, kunnes kaikki neste haihtuu. Lisää sitten sipulit ja reilu nokare voita.
Mausta suolalla ja pippurilla.
Tarjoa paahdettujen leipäviipaleiden päällä. Yksinkertaista - ja niin hyvää!
24. lokakuuta 2011
Tulinen kanasalaatti
Rakastan tamperelaisen Thai Na Khon tulista kanasalaattia. Maanantai-illan kunniaksi päätin yrittää itse vastaavaa ihan vaan mututuntumalla.
TULINEN KANASALAATTI à lamä
300 g maustamattomia kanasuikaleita
pala keräkaalia
1 iso sipuli
punainen chilipaprika
ruukku korianteria
kalakastiketta
kuivattua chiliä
Pilko kulhoon kaali ja chilipaprika. Suikaloi joukkoon sipuli ja korianteri.
Laita paistinpannuun noin 1/2 litraa vettä ja kiehauta. Lisää ruokalusikallinen kalakastiketta ja ripaus kuivattua chiliä. Lisää kiehuvaan veteen kanasuikaleet ja anna kiehua kypsiksi. Valuta vesi pois ja mausta kanapaloja vielä tilkalla kalakastiketta. Lisää kana salaattiainesten joukkoon. Sekoita.
Kommentti: Ei kauaksi jäänyt esikuvastaan. Unohdin kuitenkin, että alkuperäisessä ohjeessa on myös tuorekurkkua. Eli sitä kannattaa seuraavalla kerralla lisätä.
26. syyskuuta 2011
Suppilovahveropasta
Mökkiviikonloppu päättyi metsäretkeen Kitisuolle. Metsä antoi auliisti antejaan, ja kotiintuomisina oli ämpärillinen puolukoita ja toinen mokoma suppilovahveroita.
Ensimmäinen suippiserä päätyi pastan joukkoon.
Suppilovahveropasta
tummaa kuivaspagettia
1 l suppilovahveroita
1 sipuli
nokare voita
2 dl kermaa
suolaa, pippuria
kourallinen parmesanraastetta
Laita pastavesi kiehumaan ja kypsennä pasta ohjeen mukaan.
Puhdista sienet ja pilko isoimmat palasiksi. Paista sieniä kuumalla pannulla, kunnes neste haihtuu. Lisää nokare voita ja paista myös sipulit. Lisää kerma, suola ja pippuri.
Valuta pasta ja lisää kastike pastan sekaan. Rouhi vielä pippuria päälle ja sekoita parmesanraaste sekaan.
14. syyskuuta 2011
Pekoni-ruusukaalisalaatti
Tämän helpommaksi ei karppiruoka voi tulla! Sateisena päivänä haluaa viettää mieluummin aikansa koluamalla puutarhamyymälöiden alelaareja kuin hellan ääressä. Tämän ruuan kanssa ei kauaa nokka tutissut!
Pekoni-ruusukaalisalaatti
350 g ruusukaaleja
1 pkt pekonia
loraus valkoviinietikkaa
suolaa, pippuria
Pese ruusukaalit ja leikkaa kanta. Puolita isoimmat. Laita suolalla maustettuun kiehuvaan veteen noin 5 minuutiksi. Pilko pekoni pannulle. Kypsennä, kunnes kaalit ovat al dente. Valuta kaalit ja lisää pekonin sekaan. Lorauta tilkka valkoviinietikkaa ja rouhi suolaa ja pippuria päälle. Sekoittele, kunnes kypsää.
Näyttää kuvassa vähintäänkin etovalta, mutta maku on loistava. Me gusta mucho!
Vinkin tähän reseptiin bongasin jostain blogista, enää en muista mistä. Siellä siihen oli lisätty myös pähkinöitä.
8. syyskuuta 2011
Kukkakaaligratiini
Ihana syksy. Sataa! Saa olla kotona ja käpertyä sohvannurkkaan lukemaan puutarha- ja sisustuslehtiä. Ensimmäiset kynttilät on jo poltettu parvekkeella iltojen pimetessä.
Kukkakaaligratiini
kukkakaali
parsakaali
suolaa
2 rkl voita
3 rkl vehnäjauhoja
2,5 dl kermaa
2,5 dl keitinvettä
2 dl juustoraastetta
yrttisuolaa
sitruunapippuria
Keitä kaalit puolikypsiksi. Valuta ja laita uunivuokaan.
Kiehauta jauhot sulatetussa rasvassa, mutta älä ruskista. Lisää nesteet. Hauduta 5 minuuttia. Mausta ja lisää juusto. Kaada kastike kaalien päälle ja gratinoi uunissa noin 20 minuuttia.
24. elokuuta 2011
Nopea bruchetta
Löysin Lidlistä paketin jätti-isoja bruchettansiivuja, ja unohdin vhh-dieettiini samoin tein. Ei muuta kuin pilkkomaan sipulia ja tomaatteja.
Tomaatti-sipulibruchetta
vaaleaa leipää
tomaatteja
sipuli (käytin punaista)
(valkosipulinkynsi)
oliiviöljyä
suolaa, pippuria
Pilko sopiva määrä tomaatteja pieniksi kuutioiksi, samoin sipuli. Lorauta oliiviöljyä sekaan. Mausta suolalla ja pippurilla.
Paista leipäviipaleet kuumalla ja kuivalla pannulla. Varo, etteivät pala. Lusikoi tomaattimössöä reilusti leivän päälle ja nauti.
Minä istahdin parvekkeelle ja nautin kesäisestä illasta.
21. elokuuta 2011
Ihanat uunipunajuuret
Tein ensimmäistä kertaa uunipunajuuria. Aivan ihania! Sopivat lisäkkeeksi lihalle tai maistuvat ihan vain sellaisenaan!
Uunipunajuuret vuohenjuustolla
(kahdelle)
5 raakaa punajuurta
oliiviöljyä
suolaa
pippuria
vuohenjuustoa
Kuori punajuuret ja pilko paloiksi. Laita uunivuokaan. Lorauta päälle oliiviöljyä. Mausta suolalla ja pippurilla. Sekoita, niin että öljy leviää tasaisesti punajuurille. Paista 200 asteessa 35-40 minuuttia. Ota uunista. Leikkaa vuohenjuustosta kiekkoja ja lisää juuresten päälle. Anna paistua uunissa vielä noin 10 minuuttia.
19. elokuuta 2011
Sieni-pinaattimunakas
Ihana elokuinen aamu! Aurinko paistaa, mutta on jo aavistus syksyistä viileyttä ilmassa. Tekee mieli jotain hyvää sienistä.
Sieni-pinaattimunakas
kourallinen kantarelleja (noin 100 g)
pieni sipuli
voita
laatikollinen baby-pinaatinlehtiä (70 g)
6 munaa
1 prk crème fraiche
parmesanraastetta
suolaa, pippuria
Paista sienet ja sipuli voissa. Anna nesteen haihtua. Mausta suolalla ja pippurilla. Lisää pinaatinlehdet hetkeksi.
Vatkaa munat ja crème fraiche, lisää juustoraaste.
Kaada sieniseos uunipannulle ja lisää munaseos päälle. Anna hyytyä 200 asteessa noin 20 minuuttia. Rouhi päälle vielä kierros suolaa ja pippuria.
16. elokuuta 2011
Minttu-herne-fetasalaatti
Aivan huikean hyvän salaattiohjeen löysin Prisman alehyllystä löytyneestä kirjasta Karppaus. Välimeren ruokaa - opas & keittokirja (2011). Niin hyvää, niin helppoa ja niin nopeaa!
Minttu-herne-fetasalaatti
200 g herneitä (eli pussillinen pakastealtaasta)
pussillinen tuoretta minttua
200 g vähintään 20 % fetajuustoa
oliiviöljyä
pieni loraus sitruunamehua tai valkoviinietikkaa
suolaa ja pippuria
Sulata herneet, hienonna minttu ja paloittele feta. Sekoita ja lisää loput aineet. Ja varmasti nautit!
15. elokuuta 2011
Vuohenjuustolla täytetyt paprikat
Tämäkin helppo ja herkullinen ohje löytyi Sikke Sumarin kirjasta Rakastan ruokaa! (2003). Sopii alkupalaksi, mutta myös pääruuaksi esimerkiksi pestolla täytettyjen herkkusienten kanssa.
Vuohenjuustolla täytetyt paprikat
3 paprikaa
3 luumutomaattia
6 basilikanlehteä
6 cm:n pötkö vuohenjuustoa
oliiviöljyä
suolaa ja mustapippuria
Halkaise paprikat pituussuunnassa ja poista valkoinen osa ja siemenet. Halkaise tomaatit ja aseta paprikoiden sisään. Laita basilikanlehti tomaatin päälle. Leikkaa vuohenjuusto sentin siivuiksi ja lisää juustoviipale tomaatin päälle. Lorauta reilusti öljyä ja rouhi suolaa ja pippuria päälle. Paista 200 asteessa 20-25 minuuttia, kunnes juusto on sulanut ja paprikat ovat napakan kypsiä.
Pestolla täytetyt sienihatut Sikke Sumarin tyyliin
Kirjahyllyä siivotessa käsiin tarttui pitkään unohduksissa ollut Sikke Sumarin keittokirja Rakastan ruokaa! (2003). Sieltä löytyi ohje oheisiin herkullisiin pesto-sienihattuihin. Oikaisin hiukan, ja käytin kaupan punaista pestoa.
Punaisella pestolla täytetyt sienihatut
rasiallinen herkkusieniä
punaista pestoa
raastettua parmesaania
Poista sienistä kannat ja puhdista lakit. Lusikoi pestoa sienihatuille ja ripottele vastaraastettua parmesaania päälle. Paista 180 asteessa 15-20 minuuttia.
2. elokuuta 2011
Kaali-jauhelihapaistos Antti Heikkilän hengessä
Lomat on vietetty. Uskomatonta, miten nopeasti lähes kaksi kuukautta vierähtää.
Olen jälleen aloittanut loman jälkeen uuden elämän ja elänyt nyt kaksi ja puoli päivää Antti Heikkilän ruokaohjeilla (sunnuntai-iltana lankesin Tuplaan.) Tämä kaalipata oli nopea tehdä ja maultaan ihan herkullinen. Tärkeää on muistaa jättää kaali al denteksi.
Kaali-jauhelihapaistos
400 g jauhelihaa
1 pieni sipuli
1/2 chilipaprika
merisuolaa
1/2 pienehkö kaali
Paista jauheliha, sipuli ja chili. Mausta suolalla. Lisää suikaloitu kaali ja kuullota kunnes väri muuttuu.
Ohje löytyy Heikkilän useammastakin kirjasta. Minä nappasin sen teoksesta Ravinto & Terveys (2010).
24. heinäkuuta 2011
Valkosuklaa-vadelmaruudut
Eilen juhlittiin kaksospoikien 13-vuotissynttäreitä. Mökille oli kutsuttu kaikki kummit, ja herkkuja oli tarjolla sen seitsemää sorttia mm. valkosuklaa-vadelmaruutuja.
Valkosuklaa-vadelmaruudut
(pellillinen)
150 g voita tai margariinia
3 munaa
3 dl sokeria
3 dl vehnäjauhoja
1 dl kauraryynejä
2 tl leivinjauhetta
2 tl kardemummaa
5 dl vadelmia
päälle:
100 g valkosuklaata
vadelmia
Sulata rasva. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Yhdistä kuivat aineet ja lisää ne munavaahtoon. Lisää myös jäähtynyt rasva. Sekoita taikinan joukkoon puolet marjoista. Kaada taikina uunipellille (50 cm). Lisää loppupuoli marjoista taikinan päälle. Paista 175 asteessa noin 30 minuuttia.
Raasta suklaa kuuman ja kypsän piirakan päälle. Ripottele koristeeksi vielä vadelmia.
Huom.
Piirakkaan sopivat myös hyvin mansikat ja omenakuutiot.
Suklaan voi sulattaa myös vesihauteessa tai mikrossa.
21. heinäkuuta 2011
Kesäkurpitsalaatikko
Mökillä kasvaa kurpitsakumpu. Sinne runsaan lehvästön alle oli piiloutunut jättikesäkurpitsa, josta oli ihan pakko tehdä jotain, ennen kuin se kasvaa metriseksi.
Perusohjeen tähän kesäkurpitsalaatikkoon löysin karppaajilta. Tuunasin ohjetta vähän jääkaapista löytyneillä edellisten päivien tacoaineilla. Kelpo ruoka, melkein kuin lasagne, vaikka toinen teini-ikäinen siskonpoika nyrpiskelikin nenäänsä.
Kesäkurpitsalaatikko
1 iso kesäkurpitsa (meillä pituutta 30 cm)
400 g jauhelihaa
2 pientä sipulia
reilusti mausteita (lihaliemikuutio, yrttisuolaa, mustapippuria)
1/2 tlk cheddarjuustodippiä
1/2 tlk tomaattichutneyta
150 g juustoraastetta
1-2 tlk ruokakermaa
Viipaloi kesäkurpitsa noin sentin viipaleiksi. Paista jauheliha ja kuullota sipuli. Mausta reilusti ja lisää tomaattia tölkistä. Laita puolet kesäkurpitsaviipaleista uunivuoan pohjalle. Mausta yrttisuolalla ja pippurilla. Levitä jauhelihaseos ja juustodippi päälle. Lisää loput kesäkurpitsaviipaleet. Ripottele juustoraaste ja kumoa lopuksi kerma päälle. Paista 200 asteessa 30-45 minuuttia. (Minä pidin 45 minuuttia.)
19. heinäkuuta 2011
Uuniomenat toskakuorrutuksella
Ahkeran ja välillä pinnaa kiristävän mökkipäivän päätteeksi nautittiin uuniomenia. Lopulta ilta päättyikin suorastaan hilpeään tunnelmaan mölkkyilyn ja apinasolmujen merkeissä.
Uuniomenat toskakuorrutuksella
(kahdeksalle)
8 omenaa
100 g margariinia tai voita
100 g mantelilastuja
1 dl siirappia
2 rkl vehnäjauhoja
1/2 dl maitoa
Ota omenaporalla omenista siemenkodat pois. Kuori omenat ja halkaise. Lado puolikkaat uunivuokaan halkaistu pinta ylöspäin. Sulata rasva ja lisää mantelilastut, siirappi, jauhot ja maito. Kiehauta kevyesti. Lisää toskakuorrutus omenoiden päälle ja paista 200 asteessa noin 20 minuuttia. Tarjoa sellaisenaan tai vaniljakastikkeen tai -jäätelön kera.
13. heinäkuuta 2011
Kinkkupiirakka
Tämä piirakka äänestettiin herkulliseksi äänin 8-0, kolmessa sukupolvessa. Resepti on periytynyt isosiskon jo edesmenneeltä anopilta.
Sinikka-mummun kinkkupiirakka
(pellillinen)
pohja:
2,5 dl perunamuusia
5 dl vehnäjauhoja
3 tl leivinjauhetta
250 g margariinia
1-2 dl vettä
päällinen:
4 munaa
2 dl ruokakermaa
170 g Aura-juustoa
150 g juustoraastetta
1/2 sipuli
350 g savukinkkurouhetta
Käytä perunamuusin loput tai tee muusi pussista. Sulata rasva ja sekoita kaikki aineet. Muusin paksuus vaikuttaa tarvittavan veden määrään. Levitä uunivuoalle. Paista pohjaa 225 asteessa 15 minuuttia.
Valmista sillä aikaa täyte. Pilko sipuli. Sekoita munat ja lisää kerma. Lisää muna-kermaseokseen kaikki loput aineet. Huom! Sipulia ei paisteta. Kumoa piirakkapohjan päälle ja paista vielä 20 minuuttia.
8. heinäkuuta 2011
Sipuli-pekonipiirakka
Olen kuullut legendaarisesta sipulipiirakasta. En tiedä, mikä sen salaisuus on, mutta tämä piirakka syötiin iltapalaksi istutusurakan jälkeen. Ja maistuihan se. Mökin puutarha sai taas yhden uuden perennapenkin, pari ruusua ja kaksi lehtipuuta.
Sipuli-pekonipiirakka
pohja:
100 g margariinia
2,5 dl vehnäjauhoja
1 muna
täyte:
3-4 isoa sipulia tai 6 pienempää
1 pkt pekonia
2 dl ruokakermaa
2 munaa
2 dl emmentaljuustoraastetta
yrttisuolaa
mustapippuria
Sekoita pohjan aineet ja anna levätä kylmässä täytteen valmistuksen ajan. Pilko sipuli ja paloittele pekoni paistinpannulle ja anna kuullottua ja kypsyä noin 15 minuuttia. Painele taikina piirakkavuokaan ja lisää sipuli-pekoniseos. Lisää juustoraaste muna-kerma-mausteseokseen ja kumoa piirakan päälle. Paista 175 asteessa noin 45 minuuttia.
Hölskytyskurkut
Raikkaat hölskytyskurkut sopivat kesäruokien seuraan. Kurkuksi sopii niin tavallinen kuin avomaankurkkukin.
Hölskytyskurkut
noin 20 cm kurkkua
1 rkl etikkaa
1 rkl sokeria
1 tl suolaa
tuoretta tilliä
Kuori kurkku ja viipaloi ohuiksi siivuiksi. Sekoita etikka, sokeri ja suola ja kaada kurkkujen päälle. Hölskytä kannen alla tovi, että etikkamarinadia osuu joka kurkkuun. Revi tuoretta tilliä päälle.
7. heinäkuuta 2011
Siljan mansikkatorttu
Siskontyttö 9 vee teki ihan ite mansikkatortun valmiiseen torttupohjaan. Mansikat ja koristeena olevat sitruunanmelissalehdet ovat omasta maasta. Tortun kostukkeena maitoa, päällä banaanisurvosta ja kermavaahtoa.
3. heinäkuuta 2011
Mascarpone-mansikat eli punaista ja makeaa
Tein elokuvaillan evääksi mascarponesta, mansikoista ja suklaahippukekseistä superhyvää jälkkäriä. Ohjeeseen kehotetaan joka lähteessä lisäämään kermaa, mutta tällä kertaa skippasin lisäkalorit. Ja hyvin toimi näin!
Mascarpone-mansikat
mansikoita
mascarpone-juustoa reilu ruokalusikallinen per annos
tomusokeria
vanilliinisokeria
suklaakeksejä 1-2 per annos (käytin Rainbown halvimpia suklaahippucookieita)
Murskaa suklaakeksit 4-6 osaan. Viipaloi mansikat. Vatkaa kevyesti juuston joukkoon makusi mukaan sokeria. Annostele ainekset kulhoihin: pohjalle keksipaloja, sitten runsaasti mansikkaviipaleita ja koko komeuden ylle reilu lusikallinen juustoa. Nauti niin, että kahmaiset kaikkia kolmea makua lusikkaan yhä aikaa.
Visa Nurmen ja Antti Vahteran Yksinkertaiset yhdessä -kirjasta löytyy pidemmälle viety versio tästä herkusta. Mutta se sitten toisella kertaa.
2. heinäkuuta 2011
Sitruunapasta
En ole suuri sitruunan ystävä. Saattaa kulua vuosia, että edes ostan sitruunoita kotiin. Mutta rakastan sitruunakakkua, sitruunamuffinsseja, sitruunasoodaa ja sitruunaista simaa.
Näistä lähtökohdista tartuin Antti Vahteran ja Visa Nurmen sitruunapastaohjeeseen kirjassa Yksinkertaiset yhdessä. Hiukan sortteerasin ohjetta ja vähensin sitruunan määrää.
Sitruunapasta kahdelle
200 g tagliatellea (kaapissa oli vain spagettia)
1 dl kermaa (käytin 10-prosenttista)
25 g voita
1 sitruunan raastettu kuori
1/2 sitruunan mehu
parmesan-raastetta
suolaa, pippuria
tuoretta basilikaa tai persiljaa (ei ollut)
Pese sitruuna hyvin ja raasta kuori. Purista mehu puolikkaasta. Keitä pasta. Kaada kerma omaan kattilaan ja lisää voi. Kuumenna, kunnes voi sulaa. Lisää sitruunamehu. Sekoita ja lisää kastike pastan joukkoon. Raasta reilusti parmesania ja rouhi mustapippuria myllystä sekä ripottele ruususuolaa päälle.
Pasta oli minun pehmään makuuni ehkä liiankin kirpsakka, vaikka vähensinkin sitruunan kolmannekseen ohjeesta. Mutta kirjaa uskallan suositella!
1. heinäkuuta 2011
Täytetyt paprikat loimulohella
Ruuanlaitto helteellä sucks. Siksi kaiken pitää olla nopeaa ja iisiä laittaa. Nämä olivat sitä ja vielä käsittämättömän hyviä. Yleensä käytän täytteeseen jauhelihaa tai broilersuikaleita, mutta kalahan on varsin passeli kaveri paprikalle.
Täytetyt paprikat
2 paprikaa
pala purjoa
pala loimulohta
yrttituorejuustoa
sitruunapippuria, yrttisuolaa
Halkaise paprikat ja poista siemenet. Kuullota purjosilppua pannulla. Pilko paprikoiden pohjalle lohta. Lisää purjosilppua ja mausteet. Lusikoi päälle tuorejuusto. (Voit myös sekoittaa täytteen aineet mössöksi.) Paista paprikoita 200 asteessa noin 35-45 minuuttia.
Huom! Jos esikeität paprikat, niin paistoajaksi riittää 20 minuuttia. Itse tykkään siitä, että paprikat jäävät napakoiksi, enkä siksi keitä niitä.
29. kesäkuuta 2011
Feta-viinirypälesalaatti
Piipahdus kotona. Pyykinpesua ja parvekkeen putsausta. Hellepäivän iltana maistuu vain kevyt salaatti. Ja sekin mahdollisimman vähällä vaivalla.
Feta-viinirypälesalaatti
jäävuorisalaattia
siemenettömiä pieniä viinirypäleitä
fetajuustoa
Pilko ja sekoita. Nauti. Ja muista nauttia etenkin ihan vaan elämästä.
25. kesäkuuta 2011
Mokkapalat
Siskontyttö sai valita, mitä leivotaan juhannusleivonnaiseksi. Mokkiksiin päätyi. Ja hyvää tulikin, vaikka itse sanon...
Mokkapalat
3 munaa
3 dl sokeria
5 dl vehnäjauhoja
3 tl leivinjauhetta
3 tl vaniljasokeria
3 rkl kaakaojauhetta
2 dl maitoa
200 g margariinia
Sulata margariini. Vaahdota munat ja sokeri. Sekoita kuivat aineet ja lisää ne vuorotellen maidon kanssa. Lisää lopuksi rasva. Paista 200 asteessa 15-20 minuuttia. Pohjaa ei kannata paistaa liian kypsäksi, ettei tule kuivaa.
kuorrutus:
75 g margariinia
4 dl tomusokeria
2 tl vaniljasokeria
1 rkl kaakaojauhetta
5 rkl kahvia
Sulata rasva ja lisää joukkoon muut aineet. Sekoita tasaiseksi ja levitä jäähtyneen pohjalevyn päälle.Koristele.
Ohje on sopiva 50 cm:n uuniin.
21. kesäkuuta 2011
Raparperipiirakka ranskankermalla
Tämän piirakan ohjeen löysin Headisulta täältä. Hän puolestaan oli löytänyt sen Maku-lehdestä 4/2006. Tuunasin ohjetta vähän.
Pohja:
100 g margariinia (tai voita)
1 dl sokeria
2,5 dl vehnäjauhoja
1 tl vaniljasokeria
1 tl leivinjauhetta
1 muna
Raparperihilloke:
5-10 dl raparperia kuorittuna ja paloiteltuna
1 dl vettä
1/2 dl sokeria
Täyte:
150 g ranskankermaa
1 muna
1 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
Keitä raparperinpaloja vesitilkassa ja sokerissa, kunnes rakenne pehmenee hillomaiseksi eli noin 5-10 min.
Yhdistä pohjan kuivat aineet sekä huoneenlämpöinen margariini. Nypi murumaiseksi ja lisää muna. Painele taikina pyöreään vuokaan (halkaisija noin 25-30 cm). Paista pohjaa 200 asteessa 5 minuuttia.
Sekoita ranskankerma, muna ja sokerit. Lisää raparperi ja ranskankermaseos pohjan päälle ja jatka paistamista vielä noin 25-30 min, kunnes pinta saa kauniin ruskean värin.
Piirakasta tuli aika makeaa, mutta tosi tosi hyvää! Kuppi kahvia ja pallo vaniljajäätelöä kylkeen, niin avot!
18. kesäkuuta 2011
Äidin pannukakku
Sateinen päivä puutarhatöissä takana. Selkä on jumissa ja sormet rikkaruohojen kiskomisesta kipeänä. Nyt pannari maistuu!
Äidin pannukakku
4 munaa
½ tl suolaa
½ l maitoa
2 ½ dl vehnäjauhoja
3 truuttausta juoksevaa margariinia
Paista 250 asteessa noin 15 minuuttia. Syö runsaan mansikkahillokeon kera.
10. kesäkuuta 2011
Hellettä ja migreeniä
Olen sairastanut migreeniä 18-vuotiaasta. Alussa lähes viikoittain, nykyään onneksi enää vain harvoin. Alussa migreeni alkoi sahalaidoilla, nykyisin suoraan päänsäryllä. Pahinta on, jos migreeni alkaa yöllä.
Näin kävi eilen. Heräsin aamulla puoli viisi jäytävään päänsärkyyn ja oksensin seuraavat kolme tuntia. Koko päivän pää jomotti ja makasin vain pitkälläni. Mikään ei maistunut. Aurinko porotti ja mittari kipusi lähes 30 asteeseen.
Tänäänkin on vielä ollut huono olo, mutta jaksoin sentään vähän tuunata. Kirppikseltä ostettu 1 euron luultavasti turkkilainen puuvati sai valkoista pintaansa. Maalasin värikkään pinnan peittäen, kuitenkin niin että herkät puukaiverrukset saivat jäädä selkeästi näkyviin. Nyt vati näyttää niin rauhoittavalta hämärtyvässä illassa, että pelkkä sen katsominen saa olon paremmaksi.
5. kesäkuuta 2011
Tomaatti-halloumisalaatti
Ensimmäisen kerran maistoin halloumia Kyproksen-matkalla joskus 1990-luvun puolivälissä. Rakastuin heti suolaisen juuston jännään rakenteeseen. Silloin halloumia ei saanut kuin erikoiskaupoista, mutta nykyään juustoa löytyy joka lähikaupan hyllyltä.
Ohjeen salaattiin löysin Pippurimylly-blogista täältä.
Tomaatti-halloumisalaatti
500 g kirsikkatomaatteja
2 kesäsipulia varsineen
1 rkl kapriksia
1 ruukku minttua
1 pkt halloumijuustoa
dressing:
1 valkosipulinkynsi
3 rkl oliiviöljyä
1 rkl sitruunamehua (tai valkoviinietikkaa)
suolaa, rouhittua mustapippuria
Puolita tomaatit ja hienonna kesäsipulit varsineen. Lisää kapris ja mintunlehdet. Kuori ja hienonna valkosipuli ja yhdistä se öljyn ja sitruunamehun kanssa. Mausta. Kaada kastike salaatin joukkoon ja sekoita hyvin. Anna maustua huoneenlämmössä vähintään 10 minuuttia. Viipaloi halloumi ja grillaa tai paista kauniin väriseksi. Lisää lämpimät juustopalat salaattiin ja tarjoa heti.
2 kesäsipulia varsineen
1 rkl kapriksia
1 ruukku minttua
1 pkt halloumijuustoa
dressing:
1 valkosipulinkynsi
3 rkl oliiviöljyä
1 rkl sitruunamehua (tai valkoviinietikkaa)
suolaa, rouhittua mustapippuria
Puolita tomaatit ja hienonna kesäsipulit varsineen. Lisää kapris ja mintunlehdet. Kuori ja hienonna valkosipuli ja yhdistä se öljyn ja sitruunamehun kanssa. Mausta. Kaada kastike salaatin joukkoon ja sekoita hyvin. Anna maustua huoneenlämmössä vähintään 10 minuuttia. Viipaloi halloumi ja grillaa tai paista kauniin väriseksi. Lisää lämpimät juustopalat salaattiin ja tarjoa heti.
Huom! Valkosipulin kanssa kannattaa olla tarkkana ja laittaa ohjeen mukaan. Liika valkosipuli (tuplasin ja laitoin kaksi kynttä) peitti herkemmän mintun maun.
3. kesäkuuta 2011
Mirkun mustikkapiirakka
Mökillä maistuu marjapiirakka, ja tänään oli vuorossa diabetestä estävä, terveellinen mustikka. Piirakan alkuperäinen ohje on Mirkulta, kivalta naapurintädiltä, jonka ovikelloa tykkäsin kuulemma pikkutyttönä (alle kolmivuotiaana) soitella. Kävin hakemassa hänet meille kylään ja istuin tädin sylissä koko ajan, kun äiti ja Mirkku juttelivat aikuisten juttuja tai äiti leipoi ja touhusi.
Mirkun marjapiirakka
1 muna
3 1/2 dl sokeria
3 dl maitoa
6 dl vehnäjauhoja
3 tl leivinjauhetta
200 g sulatettua margariinia
1/2 l - 1 l mustikoita (myös vadelmista tulee hyvää)
(1 rkl perunajauhoja)
pinnalle vanilliinisokeria ja hienoa sokeria
Vatkaa munat ja sokeri. Lisää maito, jauhot ja rasva. Paista 200 asteessa 10 minuuttia. Lisää pinnalle marjat. Jos käytät pakastemustikoita, niin sekoita marjojen joukkoon perunajauho. Paista piirasta vielä 15 minuuttia. Ripota pinnalle sokerit.
17. toukokuuta 2011
Parsa-voitaikinarullat
Paras parsa-aika taitaa olla jo ohi, mutta päätin kokeilla uutta parsareseptiä. Parsa-voitaikinarullat sopivat hyvin napostelupalaksi tai vaikka sosekeiton kylkeen.
Parsa-voitaikinarullat
1 pkt lehtitaikinaa
1 pkt tuoretta vihreää parsaa
100-150 g parmesanjuustoa (ei valmiiksi raastettua)
1 muna
Napsauta parsoista kovat päät pois.
Sulata lehtitaikinalevyjä 15 minuuttia ja kauli suuremmiksi. Halkaise levyt ja ripota vasta raastamaasi parmesanraastetta levyille. Aseta parsa päälle (ei tarvitse keittää) ja kääri tiukalle rullalle. Voitele munalla ja ripottele vielä parmesanraastetta päälle.
Paista 225 asteessa 15 minuuttia.
Ohjeen löysin täältä.