25. maaliskuuta 2011

Sushista sisua viikonloppuun


Sairaanakin pitää syödä, mutta mikään ei oikein maistu. Jääkaapissa odotteli jäävuorisalaatti, tuoreet parsat, kurkku ja pikaisesti käytettävä suippopaprika. Mutta kaninruokasalaattia ei tehnyt mieli, vaan jotain ytympää.

Joten sushintekoon! Ja päätin kokeilla temakisushia makisushien lisäksi. Temakisushi on kuin sushia tuutissa ja täältä löytyy näppärä ohje valmistukseen. Kalaa ei tehnyt yhtään mieli, joten valmistin sushit pelkästään kasviksista. Riittävästi makua antaa soija ja wasabi. Ja jäävuorisalaatti antoi hauskan rapeuden.

Temakisushien kanssa kannattaa käyttää täysin kuivia aineita, sillä esim. märkä salaatinlehti kostuttaa nopeasti merilevän. Rullat jäivät ehkä aavistuksen löysiksi. Sulkemiseen käytin vettä, joissain ohjeissa saman asian ajaa tippa wasabia.


Parsan nuppu on kuin lisko... Aurinkoista viikonloppua!

24. maaliskuuta 2011

Uni paras lääke on...


En muista koskaan olleeni näin paljon kipeänä, kuin tänä talvena. Jo neljä antibioottikuuria takana ja taas kuumeessa.


Ruokaa ei tee mieli, joten kuvailen muita juttuja täällä neljän seinän sisässä. Valkoinen - se vaan on minun värini. Ja sopii koirakotiin, sillä Tolu ja 90 asteen pesu pitää kodin puhtaana.



Grapponian iso tarjoilukulho on kirppislöytö.



Isoäidin ruutuja eli mummoruutuja on kasassa nyt 67 kpl. Niistä on tulossa torkkupeitto mökille.

20. maaliskuuta 2011

Lohi-muna-alkupalaleipä


Tämä herkullinen alkupala on isäni bravuuri, jostain lehdestä on ohjeen vuosia sitten napannut. Pieni leipänen sopii hyvin alkupalaksi, mutta myös esimerkiksi joulupöytään.

Iskän lohi-muna-alkupalaleipä (8 kpl)

4 viipaletta Realia tai saaristolaisleipää
voita
4 keitettyä kananmunaa
kylmäsavustettua lohifilettä
sitruunapippuria
tuoretta tilliä

Leikkaa leipäviipaleet puoliksi. Voitele. Halkaise kananmunat pitkittäin. Lisää kananmunanpuolikas leivälle. Ripottele sitruunapippuria päälle. Peitä muna kalalla. Koristele tillisilpulla.

19. maaliskuuta 2011

Metsästäjänleike

Jostain syystä olen aina tykännyt metsästäjänleikkeestä. Lieneekö jäänyt huoltoasemaravintoloista vai muinaisesta Pihvinki-ravintolasta mieleen. On maistuvaa, mutta myös helppo ja nopea tehdä.

Pikainen metsästäjänleike kahdelle

2 kpl paneroitua porsaanfilettä (kaupasta löytyi Pouttua)
pieni purkki viipaloituja herkkusieniä tai tuoreita
(sipulia)
2 dl kermaa (käytin 10 % ruokakermaa)
mustapippuria myllystä
hulaus soijaa (ehkä 2-3 rkl)

Paista fileet voi-öljy-seoksessa noin 3-4 minuuttia per puoli. Nosta kypsyneet leikeet sivuun ja lisää kerma pannulle sienten kanssa. (Jos käytät tuoreita, niin paista ne sipulin kera ensin erikseen.)
Lisää soija ja pippuri. Kiehauta, kunnes neste menee kasaan ja kastike on sopivan paksua.

Tarjoile esim. tuorepastan kera tai paahda leipäviipaleet leikkeiden alle. Päälle laitoin vielä pari salvian lehteä.



Huomenna juhlitaan perheen kesken iskän 70-vuotisjuhlia. Lupasin tehdä ruuan, ja päivänsankarin pyynnöstä tarjolla on riistakäristystä ja perunamuusia.

15. maaliskuuta 2011

Koirakin jäi nuolemaan huuliaan

Kauppareissun jälkeen paistoin nopsasti naudan ulkofilepihvin ja valmistin vieläkin nopeammin Rainbown Caesar-salaatin. Eikun aineet sekaisin, helppoa ja todella hyvää. Nälkä oli niin kova, etten edes kameraa jaksanut kassista kaivaa.
Koira nuoli lautasen ja jäi huuliaan nuolemaan. Niin hyvää oli! Koira on pirteä 14-vuotias. Valioyksilö, mutta tukka yhtä sekaisin kuin emännälläänkin...
Epämiehekäs huivi päässä estää korvien tahmaantumisen, toinen vaihtoehto olisi ponnari.

Löysin muuten ihania astioita ihastuttavan automatism-sivuston kautta. Kyseessä on elephant ceramics.

13. maaliskuuta 2011

Kahvia, suklaata ja kirjoja kirppikseltä


Rakastan kahvia ja tarvitsen sitä. Yhtä paljon rakastan suklaata. Ja vilpittömästi elimistöni huutaa sitä aina aika ajoin.
Yhdessä ne toimivat mitä parhaimpana makunautintona. Suursuosikkini on snickers-tyyliset patukat. Pähkinän ja suklaan liitto yhdistettynä toffeeseen toimii minuun vuodesta toiseen.

Kirppikseltä mukaani tarttui tänään kolme kirjaa:
Anni Swan: Arnellin perhe. WSOY 1956. (1,20 €)
Liv Ullman: Vuorovesi. Tammi 1984. (1 €)
Liv Ullman: Muutos. Suuri Suomalainen Kirjakerho 1977. (0,80 €)


Luen paljon elämäkertoja ja erityisesti taiteilijoiden muistelmat kiinnostavat kovasti.
Anni Swanin Arnellin perhettä en muista lukeneeni, vaikka kaikki muut sarjan kirjat olenkin nuorena tyttönä ihastuksissani lukenut. Voi muisti tosin tehdä tepposetkin. Millään kun ei voi muistaa kaikkia lukemiaan kirjoja. Ehkä täytyisikin alkaa pitää luettujen kirjojen listaa.

12. maaliskuuta 2011

Broileria Saltimbocca


Olen jo pitkään suunnitellut Saltimboccan tekoa. Tänään natsasi. Oli salviaa, prosciuttoa ja broilerfileitä. Ohje on monista eri resepteistä sovellettu. Ja hyvää tuli, sillä suorastaan hyppäsi suuhun!

Broileria Saltimbocca à la Sanna

4 maustamatonta broilerfileetä
12 isoa salvianlehteä
8 viipaletta prosciuttokinkkua
voita
suolaa, pippuria

kastike:
3 dl kiehuvaa vettä
1 rkl vasikanfondia
1 dl omenamehua
1 rkl omenaviinietikkaa
2-3 rkl Maizenaa kylmässä vesitilkassa
1/2 dl kermaa

Laita fileiden päälle 3 salvianlehteä. Kääri 2 kinkkuviipaletta kunkin fileen ympärille. Paista voissa 4 minuuttia per puoli. Suolaa ja pippuroi. (Paistoin 4 filettä kahdessa erässä ja laitoin jo paistetut uunivuokaan 150 asteiseen uuniin odottamaan.)
Kiehauta vesi vedenkeittimessä ja lisää siihen fondi, omenamehu ja omenaviinietikka. Lisää pannulle, jossa olet paistanut fileet. (Älä pese pannua, sillä paistetussa voissa on tallella hyvä kanan ja kinkun maku.) Sekoittele ja lisää kanafileet. Anna kiehua 4-5 minuuttia. Nosta kanat takaisin uunivuokaan ja lisää pannulle Maizena-suurus. Kiehauta pari minuuttia ja lisää kerma.
Nauti tagliatellen tai rosmariiniperunoiden kera.


Keväisen päivän ja oman hyvän oloni keskellä luen uutisia Japanin katastrofista. Ja yritän muistaa, miten kaikki voi muuttua yhdessä hetkessä. 

9. maaliskuuta 2011

Lämpimiä voileipiä kasarityyliin

Tänään tuli ihan yllättäin olo, että nyt haluan lämpimiä voileipiä. Ihanaa ja rasvaista, kuin äiti olisi tehnyt! Kyytipojaksi Clipperin valkoista teetä ja Anna Janssonin uutuusdekkari. Mitä sitä muuta keskiviikkoiltana kaipaa?

Lämpimät voileivät äidin tapaan

grahamleipää
kinkkua tai aitoon kasarityyliin Gotler-makkaraa
ananasrenkaita
kermajuustoa

Paista 250 asteessa noin 5-7 minuuttia.

7. maaliskuuta 2011

Pasta Carbonara versio 2


Loman jälkeinen eka työpäivä on aina paha. Kotiin tullessa väsyttää ja on ihan hirvee nälkä. Tein kattilallisen pastaa niistä aineista, mitä kaapista sattui löytymään.

spagettia
100 g palvikinkkuviipaleita
purjon jämä
1 salottisipuli
1 muna
mustapippuria

Laita pasta kiehumaan. Paista sipuli- ja purjosilppua öljyssä ja lisää suikaloitu kinkku. Valuta pasta, lisää kinkku-sipuliseos. Sekoita raaka kananmuna joukkoon ja kuumenna hetki. Raasta päälle runsaasti mustapippuria.

4. maaliskuuta 2011

Hanko Sushia Turussa


Talvilomalla pääkaupungista pääkaupunkiin! Ensin pari päivää Helsingissä siskon ja ipanoiden kanssa, nyt pari päivää kulttuuripääkaupungissa Turussa toisen siskon ja hänen siippansa kanssa. Ja mukana on tietysti myös koirat.

Tulin jo edeltä ja hain iltapalaksi Eerikinkadun Hanko Sushista Large-lajitelman sekä setin spicy-tunamakeja. Kuvat Hanko Sushin.

27. helmikuuta 2011

Keittokirjoja kirpparilta

Tänään löysin kirppikseltä viisi keittokirjaa vitosella. Rakastan keittokirjojen pläräystä!



Kotikokin kuvaneuvokki (WSOY 1962) neuvoo kaikkea mahdollista jäniksen nylkemisestä vasikanlihahyytelön ja käpykakun tekoon.



Herkkuruokia makkarasta (Sanoma Oy 1966) sisältää 130 mainiota ohjetta.


 

Kodin iltaherkkuja (Kauppiaitten Kustannus 1971) sisältää ihan mahtavia pikkusuolaisia illanistujaisiin.




Glorian paras ruokakirja (Helsinki Media 1996) sisältää 20 julkkiksen parhaat reseptit. Kirjasta löytyy mm. Laila Pullisen ja Jörn Donnerin parhaat.



Glorian viides ruokakirja (Sanoma Magazines 2009) sisältää 14 julkkiksen 10 parasta reseptiä. Tästä kirjasta löytyvät mm. Isä Mitron, Laila Snellmanin ja Jukka Haapalaisen kotiruokien ohjeet.

23. helmikuuta 2011

Nakkikeitto on kiireisen pelastus!

Tällä viikolla työt ajoittuvat päivään ja iltaan, kun ohjelmassa on neljä ensi-iltaa. Kiireessä ja pakkasesta hytisten teen ison kattilallisen nakkisoppaa. Sitä sitten nautin useana päivänä hyvän kurkku-juusto-ruisleivän ja veden kera. Kiireisen soppa valmistui vartissa.

1 l vettä
2 lihaliemikuutiota
250 g peruna-sipulisuikaleita
1 pss kruunuvihanneksia
300 g nakkeja pilkottuna
runsaasti persiljaa

Lisää kiehuvaan veteen kaikki aineet ja hauduttele kypsäksi. Ripottele persilja päälle.

20. helmikuuta 2011

Perunarieska muusin lopusta


Herkullinen, nopea ja "ekologinen" leipä. Tähän voi käyttää sekä perunamuusin lopun että kaurapuuron tähteet. Koska ohjeeseen ei tule ohrajauhoja, rieska myös säilyy pidempään. Mutta parhainta toki uunilämpimänä voin kera.

5 dl perunamuusia
(lisää tilkka maitoa, jotta muusi on löysää)
1 muna
2,5 dl vehnäjauhoja tai sämpyläjauhoja
1,5 dl kaurahiutaleita tai kaurapuuron loppu
1 tl suolaa
(1 rkl sokeria tai siirappia)

Sekoita kaikki aineet ja levitä pellille haluamasi kokoisiksi rieskoiksi (3-4 kpl). Paista 225 asteessa noin 20 minuuttia.

18. helmikuuta 2011

Kylmäsavulohipasta ja vadelmat kinuskikastikkeella




Toiset suuntaa klubille kuunteleen Pelleä, minä valmistan ison kulhon pastaa ja jälkkäriksi kinuskikastiketta. Ei huono! Pakastimen tyhjennystalkoot ovat taas alkaneet ja tänään oli tuhovuorossa Köyliön-mökin marjat. Jälkiruuaksi valmistui nopeasti kinuskikastike suoraan pakasteesta poimittujen kohmeisten vattujen päälle.

Kylmäsavulohipasta

spagettia  (merkkituote on parempaa kuin halpispasta)
kylmäsavulohta
mustapippuria
Keitä pasta al dente (Barillan kesto oli 8 min). Valuta vesi pois, jätä noin 1/2 dl nestettä. Lisää suikaloitu kala ja sekoittele kattilassa, kunnes kalan punaisuus katoaa, mutta mehukkuus ei. Eli 1-2 minuuttia. Lisää runsaasti mustapippuria myllystä.

Kinuskikastike

2 dl kermaa (jääkaapista löytyi purkki 15 % ruokakermaa)
1,5 dl fariinisokeria
2 tl voita
Sekoita kattilassa kerma ja sokeri. Keitä koko ajan sekoittaen, kunnes seos sakenee. Ota kattila pois levyltä ja sekoita joukkoon voi.

On perjantai ja vapaa viikonloppu. Ihanaa! Ja viikon päästä alkaa talviloma!

17. helmikuuta 2011

Taatan elämänviisaus





"Elää sinun pitää ja tajuta se, että elät."
F. E. Sillanpää